Cripta de Cambrils. 2007 — Arts escèniques

Restauració i rehabilitació de la cripta de Cambrils com a sala de concerts i assajos de la Coral Verge del Camí, així com a sala polivalent per a reunions i conferències.

Institució impulsora: Ajuntament de Cambrils

Ubicació: Cambrils, Catalunya

© Fotografia: Ignasi Cristià SL

La Coral Verge del Camí de Cambrils, gestora de facto de la Cripta, va impulsar la seva transformació en sala de concerts per a un aforament de 170 persones. Es va plantejar com un espai complementari al Teatre-Auditori impulsat per l'Ajuntament de Cambrils.

La intervenció es va pensar en la base de dos conceptes importants: el respecte a la singularitat de l'edifici original, que els usuaris i cambrilencs tenen en gran estima, i l'adaptació de la sala a les necessitats actuals. La sala original té forma de creu llatina i un creuer al centre que es converteix en el punt dramàtic central al voltant del qual giren tots els altres espais. La idea principal és que el lloc pugui adaptar-se a diferents necessitats i tipus d'actes, i per això es proposa un joc de desnivells en el paviment, partint del punt més alt en què es troba l'entrada a la cripta i descendint suaument cap a l’escenari, el qual disposa d'un sistema de quatre plataformes mòbils adaptables a diferents nivells. D'aquesta manera es planteja que l'escenari es pugui escalonar per acollir les corals o per augmentar l'aforament de visitants en el cas d'un concert de música de cambra. També permet posicionar-se com un escenari tradicional i desaparèixer per acollir conferències i altres actes oficials. Aquests dobles fons de paviment actuen al mateix temps com a espai per allotjar les instal·lacions, sense haver de tocar les voltes o els murs de pedra originals.

La resta de paraments es construeixen amb fusta i vidre. Les dues naus laterals allotgen el magatzem i la sala d'assajos, que actuen així mateix com a vestuaris, separats per parets de fusta que ajuden a millorar l'acústica. Dues línies de llum recorren el passadís des de terra il·luminant zenitalment les voltes. L'absis es revesteix amb un plafó de fusta que no arriba a tocar el perímetre i que actua com a doble fons on es guarda el piano de la sala. Aquest fons de fusta és el retaule abstracte d'un espai de culte on la música és el ritual que s’oficia.

Web Ajuntament de Cambrils